Voelen uw gewrichten stijf aan? Doet het ook pijn wanneer u wilt bewegen? Heeft u daardoor moeite met lopen? U zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee pijn te verminderen. Maar het omgekeerde is waar! Wist u dat wanneer u artrose aan knie of heup heeft, het extra belangrijk is dat u blijft bewegen? Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Bewegen kan pijn en beperkingen verminderen.

Elke dag verantwoord bewegen

Speciaal voor mensen met artrose is het beweegprogramma artrose aan heup en/of knie ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een kwaliteitsfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. De fysiotherapeut is speciaal opgeleid voor het beweegprogramma artrose en daarmee deskundig om u te begeleiden tijdens het programma. Uw begeleiding is in goede handen.

Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Het beweegprogramma zorgt voor minder stijfheid, verbeterde conditie en vooral meer plezier in bewegen!


Wat houdt het beweegprogramma in?

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met TNO een beweegprogramma gemaakt voor mensen met artrose aan heup en/of knie.

Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen. Want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.

De fysiotherapeut begint met een eerste gesprek en een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut u het beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien hoe uw huidige fitheid is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.


Wat is artrose?
Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel en pijnloos kan bewegen. Bij artrose raakt het gewrichtskraakbeen beschadigd, kan zich niet herstellen en kan zelfs helemaal verdwijnen. Het gewricht kan schokken minder goed opvangen en bewegen gaat moeilijker. Het gewricht kan uitsteeksels vormen, dikker worden en een andere vorm krijgen. Er kunnen ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het gewricht wordt dan behalve pijnlijk ook warm en gezwollen.

Moeite met bewegen
Bij artrose van heup en/of knie zijn de pijnklachten meestal het ergst. Geleidelijk kunnen er problemen ontstaan bij allerlei bewegingen zoals lopen, traplopen, in en uit de auto stappen, fietsen of schoenen aantrekken. Door toename van artrose kan de pijn verergeren en de beweegmogelijkheden van het heup- of kniegewricht en de spierkracht verder verminderen. Bij een ernstige vorm van artrose kan de stand van de botten veranderen en daardoor de lichaamshouding.


Drie stappen naar gezond bewegen
Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Verder is het beweegprogramma in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met artrose. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen. Het beweegprogramma duurt in totaal drie maanden (twaalf weken) en bestaat uit drie stappen:


Stap 1 : Eerste gesprek en testen
Wanneer u de eerste stap zet, ontvangt u thuis alle informatie en een korte vragenlijst.

De ingevulde vragenlijst neemt u mee naar uw eerste gesprek. Nadat de fysiotherapeut de vragen en antwoorden met u heeft doorgenomen, worden de testonderdelen doorlopen.

De testonderdelen zijn: een conditietest en een aantal fitheidstesten. Op basis van de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.

Stap 2 : Beweegprogramma artrose
Na uw eerste gesprek en testen kunt u eventueel instromen in het beweegprogramma. In twaalf weken doorloopt u een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Het beweegprogramma artrose is te verdelen in de volgende onderdelen:

 1. a) Informatie en voorlichting
  U ontvangt o.a. informatie en voorlichting over artrose, bewegen en het beweegprogramma. Het belangrijkste in het beweegprogramma is dat u weer plezier krijgt in bewegen. Daar zorgt u samen met uw fysiotherapeut voor. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.
 2. b) Uw persoonlijke programma
  U stelt in overleg met uw fysiotherapeut vast wat u aan het einde van het programma wilt bereiken. Het trainingsprogramma wordt hier op afgestemd.
 3. Informatie en inspiratie: individueel en in de groep
  Tijdens het programma vinden er op verschillende momenten individuele gesprekken plaats.

Daarnaast woont u een aantal groepsbijeenkomsten bij. Tijdens de groepsbijeenkomsten wordt ook informatie gegeven over bewegen en gezondheid. Ook kunt u ervaringen uitwisselen over het beweegprogramma en kunt u elkaar steunen en motiveren.

 

Stap 3 : Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma artrose heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na twaalf weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen wat voor u mogelijk is.

Advies:

 • Volg het beweegprogramma artrose.
 • Beweeg (wandel, fiets of zwem).
 • Eet gezond voor een gezond gewicht.
 • Houd uw conditie op peil.
 • Vermijd plotselinge/schokkende bewegingen.
 • Vermijd zware belasting van heup of knie.
 • Pas op met tillen en sjouwen.
 • Verander regelmatig van houding.
 • Draag schoenen met schokabsorberende zolen.

 

Meer informatie: